Meetings.io: Face to Face Online

Meetings.io: Face to Face Online

Sebenarnya banyak rangkaian web sosial lain yang sesuai digunakan untuk pembelajaran maya. 99% pelajar dan guru di sekolah saya ada akaun Facebook dan Google+. Banyak aplikasi yang menawarkan khidmat video chat sekarang ni antaranya Skype, Yahoo Messager dan lain lain. Malah Facebook sendiri ada fungsi Video Chat. Tapi masalahnya kesemua aplikasi tersebut memerlukan pengguna sign in  atau install untuk menggunakan aplikasi mereka. Kadang kadang kita jadi serabut mengingat password untuk sign in o_O

Masalah itu tidak timbul dengan menggunakan meetings.io. Dengan meetings.io segalanya mudah. Guru hanya perlu menghantar link pada pelajar mereka dan pappp.. terus boleh guna.

Setakat ini meetings.io cuma menampung 5 pengguna dalam satu satu masa.Menariknya terdapat ciri ciri tambahan seperti seksyen membuat nota yang boleh dikongsi antara satu sama lain, penulisan teks secara langsung dan sebagainya. Malah sekarang pihak meetings.io sedang mengusahakan fungsi fungsi tambahan seperti keserasian dengan android dan iOS, fungsi perkongsian fail dan fungsi perkongsian skrin komputer.

Cuti Pertengahan Tahun akan bemula pada 26 Mei, ini masa terbaik untuk menggunakan meetings.io sebagai wadah guru-murid. dan kalau ada yang berminat, rancang satu tarikh dan masa… saya cuba adakan satu sesi bersama saya… meetings.io bersama cikguJEP hehehe…selamat mencuba.

p/s: meetings.io telah pun ditamatkan perkhidmtannya oleh Arend Naylor, Pengasas meetings.io pada 20 Februari 2015. Walau bagaimanapun, vLine boleh dijadikan alternatif pengganti kepada meetings.io.

1 Comment

  1. Tiger  /  May 18, 2017, 1:49 AM Reply

    Good blog. I got a lot of good innfomatiro. IÂ’ve been watching this technology for awhile. ItÂ’s intriguing how it keeps shifting, yet some of the core components remain the same. Have you seen much change since Google made their latest acquisition in the area?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seo seo consulting escalateseo seo basics seo tools seo tips seo tutorial seo services google seo seo software seo forum