Casio fx-570ES: Metric Prefix

Casio fx-570ES: Metric Prefix

1

Walaupun kalkulator fx-570ES dan fx-570 ES PLUS adalah kalkulator keluaran terbaru, namun terdapat fungsi yang ada pada fx-570MS dikeluarkan dari siri fx-570 ES. Fungsi prefix seperti mili, nano, pico, mega, kilo dan sebagainya dikeluarkan dari siri fx-570ES. Saya tidak tahu apa punca dan sebab Casio mengeluarkan fungsi prefix ini. Sebagai guru Matematik, saya tidak menggunakan fungsi ini yang kebanyakannya digunakan oleh pelajar untuk subjek Fizik.

Kalkulator fx-570MS dengan butang M, G, Tμ, m dan k.

2

 Kalkulator fx-570ES tanpa butang prefix.3

Fungsi prefix pada model fx-570ES, dengan mudah boleh dicapai dengan menekan butang [shift] dan memilih prefix yang diperlukan. Sebagai contoh:

6

Namun tiada fungsi ini pada siri fx-570ES. Apa yang perlu kita buat mengatasi masalah ini ialah menulis prefix di atas kalkulator fx-570ES seperti ini.

4

 

Perlu diingat menulis menggunakan pen di atas kalkulator tidak akan menjadikan kalkulator anda secara ajaib boleh melakukan prefix 🙂

Bagi menyelesaikan soalan yang sama sebelum ini menggunakan fx-570ES, tekan  [x10­x] dan [-] [3]

7

 

Contoh lain, katakan kita ingin mengira nilai bagi kilo.

8

Manakala untuk siri fx-570ES,

9

Saya boleh rumuskan, jika prefix melibatkan G, M dan k (disebelah kiri), cuma perlu tekan [x10­x] dan [nombor]. Manakala jika melibatkan nμ dan (sebelah kanan), tekan [x10­x] [-] [nombor].

Sebenarnya cara yang paling mudah adalah menghafal semua prefix 🙂

5

 

sumber gambar dan artikel: www.bustatech.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seo seo consulting escalateseo seo basics seo tools seo tips seo tutorial seo services google seo seo software seo forum