Angry Bird & Quadratic Function

Angry Bird & Quadratic Function

Salam 1Malaysia

cikguJEP pernah cover tentang Geogebra dalam post sebelum ini. Sekarang, masa untuk aplikasikan GeoGebra dalam P&P sambil menimbulkan keseronokan. Pernah main Angry Bird? 99.9% pembaca memang comfirm pernah main kan hehe… Angry Bird sangat popular sehingga memenangi beberapa anugerah antaranya Best Casual Games, Best Game App, App of the Year dan Best Game for Handheld Devices (sekadar menyebut beberapa nama anugerah). Tak hairan kalau app ini dimuat turun lebih 1 billion kali. Okey, abaikan tentang app tersebut. Fokussssss jep fokuusss.

Post kali ni, cikguJEP nak kaitkan Angry Bird dengan graf Quadratic Function menggunakan GeoGebra. Ini antaramuka bagi fail GeoGebra Angry Bird (Quadratic Functions).

Guru-guru boleh mengubah kedudukan ‘burung’ atau ‘binatang satu lagi tu’ di mana-mana pada paksi-y. Minta pelajar untuk meneka persamaan kuadratik yang sesuai dengan menentukan nilai a, b dan c supaya graf kuadratik yang terhasil menjadi projektil bagi ‘burung’ tersebut. Minta juga murid tentukan axis symmetry bagi graf kuadratik tersebut. Satu kaedah P&P yang menarik sebenarnya dengan menggunakan perisian GeoGebra.

Dokumen bagi GeoGebra boleh didownload di sini. Sebelum menggunakan fail ini jangan lupa install GeoGebra terlebih dahulu. Selamat mencuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seo seo consulting escalateseo seo basics seo tools seo tips seo tutorial seo services google seo seo software seo forum