cikgujep's Posts

Cabaran Minda 01

Cabaran Minda 01

Cabaran Minda 01: diberi segitiga sama kaki ABC yang panjang kaki terpendeknya adalah n; dan lengkok berpusat di B dan C. Cari luas kawasan berlorek. p/s: saya bagi hadiah topup RM5 pada sesiapa yang dapat, sertakan sekali jalan kerja ke cikgujep@gmail.com. »

cikguJEP & GeoGebra

cikguJEP & GeoGebra

Akhir tahun lepas saya telah diperkenalkan dengan GeoGebra secara rasmi oleh pegawai dari Bahagian Perkembangan Kurikulum. Walaupun pernah mendengar tentang perisian ini tetapi tidak pernah mencuba kerana paradigma masih pada Geometers Sketchpad (GSP). Pertama kali membukanya – voilà! tanpa segan silu antara mukanya yang simple dan kemas mula menarik perhatian. Bahan saya banyak dalam format... »

Koleksi Soalan Percubaan SPM Negeri 2011

Koleksi Soalan Percubaan SPM Negeri 2011

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Saya dalam proses mengumpul kesemua kertas Peperiksaan Percubaan SPM Negeri  2011 bagi matapelajaran Matematik Tambahan. Namun demikian, ada beberapa rakan guru dan pelajar meminta saya mengumpulkan kertas Peperiksaan Percubaan bagi matapelajaran Matematik… Post ini saya akan update dari masa ke masa sehingga semua kertas Peperiksaan Percubaan Neger... »

GSP & iPad

GSP & iPad

Berita baik untuk guru guru atau pelajar yang mempunyai iPad.. Geometer’s Sketchpad (GSP) yang pernah saya tulis sebelum ini boleh digunakan dalam iPad untuk proses pengajaran dan pembelajaran. Seperti semua sedia maklum perisian GSP adalah percuma untuk guru, pensyarah di universiti awam, kolej universiti dan institut perguruan termasuk juga semua pelajar di Malaysia. Penggunaan GSP kebiasa... »

Mathematweets

Mathematweets

Matematik dan twitter itu satu 😀   »

Saya & Kufi

Saya & Kufi

Apa itu Kufi? Kalau search kat wikipedia, anda akan jumpa Kufi adalah Kopiah o.O …tapi saya bukan nak bercerita tentang kopiah yang itu. Kufi atau Kufic adalah bentuk tertua kaligrafi islam. Kufi juga dikenali sebagai kaligrafi murabba. Nama Kufi asalnya dari bandar Kufah, Iraq…eerrmmm dah boring? takyah cakap banyak, layan aje kufi yang saya ada ni. kedua dua kufi ini berasaskan nama ... »

44 Days Programme

44 Days Programme

Pada 13 Julai 2011, saya telah lancarkan modul “44 Days Programme” untuk 47 bakal pelajar hebat 🙂 Tapi bila 47 orang saja yang dapat modul maka bermuncung muncunglah yang lain tanda protes… saya tak mampu lah nak printkan untuk semua, jadi saya letak di web saya ni dengan harapan, kamu bolehlah download dan print sendiri. Siri 1 (day 01 to 22) boleh didownload di sini. Harus diin... »

Bidayatul Hidayah II

Bidayatul Hidayah II

Assalamualaikum wbt dan Salam 1Malaysia Sebelum ini saya telah pun postkan satu artikel berkenaan Adab Adab Seorang Guru hasil karangan Imam al Ghazali dalam karyanya ‘Bidayatul Hidayah‘.  Dalam Fasal ketiga, Imam al Ghazali ada menulis berkenaan Adab Adab Seorang Murid Terhadap Gurunya. Berkata Imam Al-Ghazali: “Jika engkau seorang murid maka  beradablah kepada gurumu dengan adab yang... »

Bidayatul Hidayah

Bidayatul Hidayah

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia Kali ini, eloklah saya post sesuatu yang lebih serius. bak kata Ling Ling Wonder Pets, “ini sirriiuusssss…” Mengulas buku Panduan Amalan Harian “Bidayatul Hidayah oleh Hujjatul Islam, Imam al Ghazali Rahimahullah Taala. Sebuah buku yang lengkap untuk dari saat anda baru bangun tidur hinggalah tidur semula. Dengan erti kata lain, panduan l... »

JEK theSNAKE

JEK theSNAKE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Lama benar saya tidak update cikgujep.com ni… saya sangat sibuk sejak naik sekolah. Apapun, mencari sedikit masa menulis tentang ahli keluarga baharu saya JEK sejak 18 Disember 2010 yang lalu JEK adalah ular spesis ular sawa burma (burmese phython) atau nama saintifiknya Python molurus bivittatus.. Namun ada satu masalah, JEK enggan makan sendiri da... »

Page 3 of 41234
seo seo consulting escalateseo seo basics seo tools seo tips seo tutorial seo services google seo seo software seo forum